niedziela, 26 lutego 2012

Dieta w gastronomii

Dzięki popularyzacji zdrowego odżywiania i dietetycznego jedzenia, także w restauracjach i lokalach gastronomicznych, można również spotkać wyodrębnione menu dietetyczne w co niektórych punktach gastronomicznych. Jest to szansa dla branży gastronomicznej na pozyskanie klientów dbających o swoje zdrowie i sylwetkę, ale także i przede wszystkim o zdrową dietę, niekoniecznie w aspekcie odchudzania. Zdrowa żywność podbiła rynek artykułów spożywczych, nie ma więc przeszkód, by catering dietetyczny warszawa nie osiągnął sukcesu. Dotychczas stosowanie diety równało się z rezygnacją ze stołowania się w lokalach gastronomicznych, które nie posiadały i w dalszym ciągu rzadko posiadają specjalne menu oparte o dietetyczne produkty oraz posiłki przygotowywane w sposób „zdrowy”. Mimo szczerych chęci żaden lokal nie jest w stanie zapewnić swym klientom bogactwa posiłków wielu diet, których jest niemal niezliczona ilość, jednak stosując pewne uniwersalne zasady obowiązujące w przeważającej ilości diet, jak duża ilość warzyw i owoców, niewielka zawartość tłuszczy i produktów kalorycznych, jak i ograniczenie tłuszczy zwierzęcych i smażenia, pieczenia zapewnia o osiągnięciu minimum zdrowego żywienia. Jedną z bardziej popularnych diet, które stosowane są nie tylko w celach odchudzających jest dieta glikemiczna oparta o indeks glikemiczny. To doskonałe rozwiązanie dla gastronomii, gdyż catering dietetyczny zgodny z indeksem glikemicznym nie ogranicza zbytnio różnorodności produktów a opiera się na właściwych proporcjach spożywanych tłuszczy, białek i węglowodanów, eliminując te, najbardziej niebezpieczne dla metabolizmu człowieka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz